
”DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası’ nın yürürlüğe girdiği tarih olan 7 Nisan, ‘Dünya Sağlık Günü’ olarak kutlanır. Sağlık; Ruhen , bedenen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlanmaktadır. Sağlık kavramı hayatımızda hiç bir kavramla değiştirilemez veya ölçülemez. Sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı bireyin sağlıklı olması gerekir.

Sağlığın tanımı sosyal, ruhen ve bedenen iyi olma hali olduğuna göre beslenme ve fiziksel aktivitenin de çok büyük rolü vardır.
Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler;
*Motivasyonumuzu güçlü tutmalıyız.
*Yeterli besin ögesi sağlayan ve vücut ağırlığını önerilen sınırda tutacak düzeyde enerji içeren sağlıklı bir beslenme programı uygulamak.
*Düzenli fiziksel aktiviteler yapmak.
*Alkol,sigara kullanımını azaltmak veya hiç kullanmamak.

!! Sağlıklı bir yaşam şeklini benimsemek, hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve var olan hastalıkların gelişimini yavaşlatabilir.

Özellikle de Korona virüsü gibi bir salgınla burun burunayken önce ruhen kendimizi iyi hissetmeye çalışmalı, kişisel hijyene önem vermeli, evde bağışıklık sistemimizi güçlendirecek şekilde mevsiminde ki sebze ve meyveleri hijyenik koşullarda temizleyerek tüketmeli, dışarıdan yiyecek-içecek almamalı, fazla karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek yiyecekleri tercih etmemeli, günde en az 2 L. su içmeli ve evde yapabileceğimiz fiziksel hareketlerle formumuzu koruyabiliriz. Kendimizi geliştirecek ve zevk aldığımız hobiler ile vakit geçirebiliriz. Böylelikle ruhen, bedenen ve sosyal yönden iyi olmuş olacağız. Lütfen umudumuzu kaybetmeyelim. Herkese sağlıklı, mutlu günler dilerim..
Dyt. SİMAY DEMİRKIRAN